Är plast alltid skräp?

Varje år använder svenskar mellan en halv till en miljard engångsmuggar som innehåller plast. Tänk om det fanns behållare som man kunde dricka ur flera gånger...Första januari 2022 förbjöds flera engångsartiklar i plast. De utvalda artiklarna hittas ofta som skräp på stränder och i havet, och är dessutom enkla att göra i andra material. Varje år använder svenskar mellan en halv till en miljard engångsmuggar som innehåller plast. Tänk om det fanns behållare som man kunde dricka ur flera gånger...

Första januari 2022 förbjöds flera engångsartiklar i plast. De utvalda artiklarna hittas ofta som skräp på stränder och i havet, och är dessutom enkla att göra i andra material.

Plastskräp i naturen är ett problem både för människor, djur och växter. De negativa effekterna av nedskräpning är ett faktum, oavsett vad plasten är gjord av – fossila råvaror eller växtmaterial. Det tar lång tid för naturen att bryta ner plasten, och den  skapar även problem medan den bryts ner i mindre delar.   Skräpmätningar som genomförts på stränder runt EU:s medlemsländer visar att 80-85% av det skräp som hittas på havsstränder är plast. Hälften av plastskräpet på havsstränderna är just engångsartiklar.Det mesta av plasten består av fossil råvara och behöver ersättas med bättre alternativ. Plasten som finns ute på marknaden måste även återvinnas i större utsträckning. Först och främst måste vi dock minska användningen, särskilt av engångsplast.Vill du veta mer om engångsplast? Läs Naturvårdscerkets artikel.https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/plast/bra-att-veta-om-de-nya-reglerna-om-engangsplast/ Plastskräp i naturen är ett problem både för människor, djur och växter. De negativa effekterna av nedskräpning är ett faktum, oavsett vad plasten är gjord av – fossila råvaror eller växtmaterial. Det tar lång tid för naturen att bryta ner plasten, och den  skapar även problem medan den bryts ner i mindre delar.  

Skräpmätningar som genomförts på stränder runt EU:s medlemsländer visar att 80-85% av det skräp som hittas på havsstränder är plast. Hälften av plastskräpet på havsstränderna är just engångsartiklar.

Det mesta av plasten består av fossil råvara och behöver ersättas med bättre alternativ. Plasten som finns ute på marknaden måste även återvinnas i större utsträckning. Först och främst måste vi dock minska användningen, särskilt av engångsplast.

Vill du veta mer om engångsplast? Läs Naturvårdscerkets artikel.
www.naturvardsverket.se/amn...

Fler Nyheter